Ahad, 22 Mac 2009

Balik asrama

Hari ni hari terakhir kita cuti....Esok dah mula sekolah balik.... Sedih ada gembira pun ada... Apa pun hari ni gak kita kena balik asrama.Itu kita tak kisah tapi yang problem nyer kita malas nak kemas barang-barang nyer....Kita nak buka blog ni pun sekejap jer bleh... Ni buka semata-mata nak tulis post ni jer ar. Sebenar nyer takde apa-apa criter pun,cuma saje nak tulis post.Jangan marah tau... Kalau tak salah kita,esok ada lagi kawan-kawan kita akan masuk asrama.BEST NYER!!! Harap-harap diorang satu dorm ngan kita....Eh!Dah pukul brape ni?Kita belum kemas barang lagi!Okey la.Kita nak kemas barang sekarang ni....BYE-BYE!!!

Khamis, 19 Mac 2009

Pesanan Rasulullah SAW terhadap wanita

Post kali ni plak adalah untuk renungan terutama sekali kaum wanita kerana ini ialah pesanan Rasulullah SAW kepada wanita....

1) Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah. (Riwayat Muslim).

2) Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi, agar mereka mencium bau harumnya maka ia adalah perempuan zina,dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina. (Riwayat Ahmad, Thabarani dan Hakim)

3) Dikahwini wanita itu kerana empat perkara: kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya, maka carilah yang kuat beragama nescaya kamu beruntung.

4) Wanita apabila ia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat pada suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang ia kehendaki. (Riwayat dari Ahmad Ibnu Hibban, Thabarani, Anas bin Malik).

5) Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaaan berhias bukan untuk suaminya dan muhrimnya adalah seumpama gelap gelita di hari kiamat, tiada nur baginya. (Riwayat Tarmizi)

6) Apabila lari seorang wanita dari rumah suaminya, tidak diterima sembahyangnya, sehingga ia kembali dan menghulurkan tangan kepada suaminya (meminta maaf). (Riwayat dari Hassan).

7) Wanita yang taat pada suami, semua burung-burung di udara, ikan diair, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristigfar baginya selama ia masih taat pada suaminya dan diredainya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

8) Dari Muaz bin Jabal bersabda Rasululllah SAW: Mana-mana wanita yang berdiri di atas kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka.

9) Tiap-tiap wanita yang menolong suaminya di dalam urusan agama, maka Allah memasukkanya dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (sepuluh ribu tahun) kerana dia memuliakan suaminya di dunia maka mendapat pakaian dan bau-bauan syurga untuk turun ke mahligai suaminya dan mengadapnya.

10) Ya Fatimah, jika seorang wanita meminyakkan rambut suaminya dan janggutnya dan memotong kumisnya dan mengerat kukunya, diberi minum Allah akan dia sungai syurga, diiringi Allah baginya sakaratul maut dan akan didapati kuburnya menjadi sebuah taman dari taman-taman syurga serta dicatatkan Allah baginya kelepasan dari neraka dan selamatlah ia melintasi titian Siratul-mustaqim.

11) Mana-mana wanita yang berkata kepada suaminya "tidak pernah aku dapat dari engkau satu kebajikan pun". Maka Allah akan hapuskan amalannya selama 70 tahun, walaupun ia berpuasa siang hari dan beribadah pada malamnya.

12) Apabila wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya, Allah mencatatkan baginya setiap hari seribu kebajikan dan menghapus baginya seribu kejahatan.

13) Apabila wanita mulai sakit untuk bersalin, Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah (perang sabil).

14) Apabila wanita melahirkan anak keluarlah dosa-dosa darinya seperti keadaan ibunya melahirkannya.

p/s:sumber dari blog MyNewLife tapi kalau nak tau dari mana plak dia dapat pergi blog dia pastu tanya dia...

Love Story-Taylor Swift

Post kali ni ialah Love Story-Taylor Swift

We were both young when I first saw you
I close my eyes
And the flashback starts
I'm standing there
On a balcony in summer air

See the lights
See the party, the ball gowns
I see you make your way through the crowd
And say hello, little did I know

That you were Romeo, you were throwing pebbles
And my daddy said stay away from Juliet
And I was crying on the staircase
Begging you please don't go, and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

So I sneak out to the garden to see you
We keep quiet 'cause we're dead if they knew
So close your eyes
Escape this town for a little while

'Cause you were Romeo, I was a scarlet letter
And my daddy said stay away from Juliet
But you were everything to me
I was begging you please don't go and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

Romeo save me, they try to tell me how to feel
This love is difficult, but it's real
Don't be afraid, we'll make it out of this mess
It's a love story baby just say yes
Oh oh

I got tired of waiting
Wondering if you were ever coming around
My faith in you is fading
When I met you on the outskirts of town, and I said

Romeo save me I've been feeling so alone
I keep waiting for you but you never come
Is this in my head? I don't know what to think
He knelt to the ground and pulled out a ring

And said, marry me Juliet
You'll never have to be alone
I love you and that's all I really know
I talked to your dad, go pick out a white dress
It's a love story baby just say yes

Oh, oh, oh, oh
'Cause we were both young when I first saw you

p/s:Kalau tak tau lagu ni cuba la cari kat mane-mane....Nak copy lirik-lirik yang ada kat blog kita ni pun takpe....

Stay

Post kali ni ialah lirik lagu Estrella-Stay...

Sounds straight from the twilight
Has me up all night I can’t
Fall asleep coz I keep thinking of you
And I saw a shadow, outside my window
And it’s you!

c/o
All my sorrows flew away,
Hush keep quiet hear me say
I don’t ever want you to go
Please stay

With the moonlight dancing free
And there’s no one but you and me
There’s no reason to go astray
Please stay

-bridge
Making up a story
It’s the way you’re looking at me
If you think that this is funny
It’s just you

Try and think about it
If your heart is closed don’t lock it
Keep your keys back in your pocket, think this through

Repeat c/o

p/s:Sumber daripada blog Syamimie iaitu MyNewLife

Senyuman

The reasons why we have to smile:

1. Smiling makes us attractive


We are drawn to people who smile. There is an attraction factor. We want to know a smiling person and figure out what is so good. Frowns, scowls and grimaces all push people away ,but a smile draws them in.

2.Smiling changes our mood

Next time you are feeling down, try putting on a smile. There's a good chance you mood will change for the better. Smiling can trick the body into helping you change your mood.



3. Smiling is Contagious

When someone is smiling they lighten up the room, change the moods of others, and make things happier. A smiling person brings happiness with them. Smile lots and you will draw people to you.


4. Smiling Relieves Stress

Stress can really show up in our faces. Smiling helps to prevent us from looking tired, worn down, and overwhelmed. When you are stressed, take time to put on a smile. The stress should be reduced and you'll be better able to take action.


5. Smiling Boosts Your Immune System

Smiling helps the immune system to work better. When you smile, immune function improves possibly because you are more relaxed. revent the flu and colds by smiling.


6. Smiling Lowers Your Blood Pressure

When you smile, there is a measurable reduction in your blood pressure. Give it a try if you have a blood pressure monitor at home.
Sit for a few minutes, take a reading. Then smile for a minute and take another reading while still smiling. Do you notice a difference?


7. Smiling Releases Endorphins, Natural Pain Killers and Serotonin

Studies have shown that smiling releases endorphins, natural pain killers, and serotonin. Together these three make us feel good. Smiling is a natural drug.


8. Smiling Lifts the Face and Makes You Look Younger

The muscles we use to smile lift the face, making a person appear younger. Don't go for a face lift, just try smiling your way through the day!you'll look younger and feel better.


9. Smiling Makes You Seem Successful

Smiling people appear more confident, are more likely to be promoted, and more likely to be approached. Put on a smile at meetings and appointments and people will react to you differently.


10. Smiling Helps You Stay Positive

Try this test: Smile. Now try to think of something negative without losing the smile. It's hard. When we smile our body is sending the rest of us a message that "Life is Good!" Stay away from depression, stress and worry by smiling.

p/s:sumber daripada blog MyNewLife

Selasa, 17 Mac 2009

Cara nak kuatkan daya ingatan

Amalkan Tidur Yang Cukup
1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yang suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yang cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat / data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yang baru. Oleh itu, amalkan tidur yang cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan
Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, yoga, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

Berhati2 Dengan Pengambilan Vitamin atau Makanan Tambahan
Sesetengah produk yang dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yang kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yang memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan yang seimbang atau rujuk dahulu doktor yang bertauliah sebelum membeli makanan tambahan.

Bersenam
Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan Kemurungan
Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.


Awasi Pengambilan Ubat
Daya ingatan mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar Sesuatu yang Baru
Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan
Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, catur, scrabble (Sahibba) dan Monopoli. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan Playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.

Banyak Membaca
Jadikan amalan membaca sebagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit-sebanyak fakta yang terkandung di dalam bahan bacaan.

Katakan Berulang Kali
Untuk meningkat ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar ingat akan maklumat tersebut.

Fokus
Daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya anda sering fokus dalam sesuatu, contohnya matlamat hidup. Anda juga dapat belajar fokus dengan menumpukan fikiran anda pada sesuatu perkara dan mencatatkan apa yang anda fikirkan.

Bermain Dengan Angka
Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon rakan-rakan. Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran
Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.


p/s:Segala maklumat ini daripada blog MyNewLife kepunyaan Mimi.

Tension

Kita sebenarnya tension sangat duduk kat asrama tu.... Kita tension sebab ada beberapa orang kawan kita tu yang selalu sakitkan hati kita...orang tu ialah N,H,R ngan I....(semua huruf tu di tulis mengikut undian,takde kaitan ngan nama sebenar...)Masa tu kita kena marah nganN sebab perkara yang remeh jer... Orang lain yang buat salah kita plak yang kena marah... N tu dah la selalu marah orang lain tak tentu pasal....Dia buat bising time prep,bila orang tegur, dia plak suruh orang tu diam....Nasib baik waktu tu kita tengah puasa sunat, kalau tak dah lama dia kena sound.
R tu pun sama macam N. Selalu marah kita tak tentu pasal.GERAM!!!!!I lagi la sama.N,R, ngan I tu sama jer tiga-tiga... Selalu marah kita tak tentu pasal atau atas sebab yang remeh-temeh....Yang H plak lain,dia tu tak tau malu,suke menggedik (sebenarnya 4 orang tu sama jer cuma H lain sikit sebab tak marah kita jer)Cuma problem dia tu tak tau malu.... Dengan erti kata lain diorang tu sama jer!!!
p/s:Kalau salah seorang daripada diorang tu ada baca,jangan saman kita.Pesanan ni pun untuk kawan diorang.
p/s:Sapa makan cili, terasa pedas nyer... (jangan marah kita kalau terasa,ini cuma luahan perasaan yang sukar diluahkan dengan kata-kata,lagi pun blog ni kan macam diari maya kita.... Meluahkan perasaan pun salah satu kegunaan diari,kan???)

Special Friend

Sometimes in life,
you find a special friend;
Someone who changes your life
just by being part of it.
Someone who makes you laugh
until you can't stop;
Someone who makes you believe
that there really is good in the world.
Someone who convinces you
that there really is an unlocked door
just waiting for you to open it.
This is Forever Friendship.
When you're down,
and the world seems dark and empty,
Your forever friend lifts you up in spirit
and makes that dark and empty world
suddenly seem bright and full.
Your forever friend gets you through
the hard times, the sad times,
and the confused times.
If you turn and walk away,
your forever friend follows.
If you lose your way,
your forever friend guides you
and cheers you on.
Your forever friend holds your hand
and tells you that
everything is going to be okay.
And if you find such a friend,
you feel happy and complete,
because you need not worry.
You have a forever friend for life,
and forever has no end.

Sabtu, 7 Mac 2009

Happy Birthday, Gurl

Sebenarnya pada 21/2/2009 masa tu birthday adik kita.... Sebab kita busy sangat so, tak sempat nak letak kat blog ni.... Sekarang kita free jadi lah la kita post kan kat sini...
Adik kita tu perempuan. Waktu tu kita kat asrama. Nak call dia sebab nak wish asyik takde masa jer... Sedih tau. Tapi dapat gak kita wish sebab petang tu kita balik rumah tapi tak update blog ar. He...he...he... Best tau sebab ada makan kek aiskrim (kegemaran kita tu) tapi adik lelaki kita plak yang lebih-lebih mengalahkan birthday gurl(adik sapa la tu???). Diorang sampai bergaduh pasal mainan yang ada atas kek tu. Tapi birthday gurl plak yang kena mengalah. Pelik betul la... Itu jer entry untuk kali ni... Tengok la gambar kat bawah ni..





Ni la gambar birthday cake adik kita tu...
Nampak sedap tak???=>






<= Tengok adik lelaki kita tu... Dah tak sabar nampak nyer. Sabar... kakak tengah tiup lilin tu...

Jonas Brother-Burnin'Up

Ni Lirik lagu Burnin'up plak nyanyian Jonas Brother....

I'm hot
You're cold
You go around
Like you know
Who I am
But you don't
You've got me on my toes

[Chorus]
I'm slippin' into the lava
And I'm tryin' to keep from going under
Baby, who turned the temperature hotter
'Cause I'm burnin' up
Burnin' up for you baby

C'mon girl

[Verse 2]
I fell (I fell)
So fast (so fast)
Can't hold myself... Back
High heels (high heels)
Red dress (red dress! )
All by yourself
Gotta catch my breath!

[Chorus]
I'm slippin' into the lava
And I'm tryin' to keep from going under
Baby, who turned the temperature hotter
'Cause I'm burnin' up
Burnin' up for you baby

[Bridge]
Walk in the room
All I can see is you
Oh, starin' me down
I know you feel it too

[Chorus]
I'm slippin' into the lava
And I'm tryin' to keep from going under
Baby, who turned the temperature hotter
'Cause I'm burnin' up
Burnin' up for you baby

[Chorus]
I'm slippin' into the lava
And I'm tryin' to keep from going under
Baby, who turned the temperature hotter
'Cause I'm burnin' up
Burnin' up for you baby

[Big Rob]
We're burnin' up in the place tonight
Gonna sing it loud
[JB]
Gonna feel it right
[Big Rob]
Get up and dance don't try and fight it
Big Rob's for real
[JB]
And that's no lie
[Big Rob]
Stop, drop, and roll
[JB]
And touch the floor
[Both]
Keeps on burnin up
[Big Rob]
More and more
[Big Rob]
I got JB with me
[Both]
Layin' it down
[Big Rob]
Now come on boys
Lets bring the chorus around!

[Chorus]
I'm slippin' into the lava [Big Rob: Yeah]
And I'm tryin to keep from going under [Big Rob: Yeah]
Baby, who turned the temperature hotter[Big Rob: Yeah come on Nick]
'Cause I'm burnin' up
Burnin' up for you baby
Burnin' up for you baby

Situasi

Dalam post kali ni kita ada lirik lagu Situasi nyanyian Bunkface...

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
dan aku , ku layu
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

C/O
Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
tuk menggapai bintang
terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
engkaulah, destinasiku
dalam ingatanku .. oh oh oh…

Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu .. oh oh oh
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku
(ulang c/o)